Hoe zit het met spullen opsturen naar Zuid-Afrika

In het begin koos ik er nog weleens voor om pakketten naar Nederland te versturen, wanneer mijn ouders jarig waren bijvoorbeeld. Mijn ouders deden hetzelfde, maar we zijn er inmiddels al een paar maanden mee gestopt. We zijn er namelijk achter gekomen dat het makkelijker en sneller is om zelf de pakketten te komen brengen.

Het duurt volgens de meeste verschepers namelijk twee weken voordat een pakket afgeleverd kan worden, maar dit wordt vele malen langer door de douane. Het lijkt erop dat de Zuid-Afrikanen de Nederlanders niet vertrouwen en andersom ook niet. En, hoewel het officieel natuurlijk niet gebeurt, hebben we meerdere malen pakketten uit Nederland gekregen waar niet meer inzat wat er opgestuurd was.

Daarnaast is het verstandig om even na te denken voor je etenswaren en drinken verstuurd naar Zuid-Afrika. We hebben meermalen gehad dat een pakket er vier weken over deed. Dan moet de houdbaarheidsdatum hier wel tegen bestand zijn, anders is het natuurlijk gewoon weggegooid geld.

Binnen Zuid-Afrika

Akanni heeft langere tijd gewerkt voor de post in Zuid-Afrika, maar is daar nu mee gestopt omdat het te weinig geld opleverde. Het postsysteem is op zich prima geregeld, maar het is duidelijk dat dit afhankelijk is van de verschillende kantoren van de post. Wanneer je in de buurt van een postkantoor woont, is het goed te doen om online bestellingen binnen Zuid-Afrika te laten bezorgen via de post. Wanneer je een langere afstand van het postkantoor af woont, is het handiger om gewoon zelf het pakket ergens op te halen.
Wat vooral vervelend is aan de service hier in Zuid-Afrika, is het feit dat je niet op de voorspelde tijden af kunt gaan. In het begin bestelde ik veel cadeaus voor mijn partner en zijn familie via het internet, maar deze kwamen nooit op tijd aan. Dat is gelukkig bekend hier, de mensen vonden het alleen maar grappig dat ik als buitenlander een veelgemaakte fout ontdekt had. Wanneer je zeker wilt weten dat pakketten en bestellingen op tijd geleverd worden, moet je ze dus echt ruim van tevoren bestellen.

Binnen de steden

De situatie is wat anders binnen de grotere steden. Hier is het netwerk wat beter en is de dichtheid hoger, waardoor er meer postkantoren per vierkante kilometer aanwezig zijn. Wanneer je binnen de steden verzendingen wilt regelen, is dat relatief makkelijk te regelen. De meeste bedrijven bieden dit dan ook zo goed als automatisch aan. De prijzen liggen wel wat hoger, maar dit verschilt ook per bedrijf aangezien er steeds meer bedrijven zijn die dit in de prijs verwerkt hebben.

Wat is het beste?

Het is slim om per bestelling of verzending te bekijken wat het beste uitpakt. Persoonlijk verstuur of bestel ik niets wat ik zelf binnen een uur zou kunnen regelen. Je weet het immers maar nooit hoe het precies uitpakt en wanneer je zekerheid wilt hebben, betekent dit dat je het gewoon het beste zelf kunt regelen. Dan weet je niet alleen zeker dat het goed overkomt, je weet ook dat het er op tijd is en dat is wel zo prettig wanneer je alles goed wilt regelen, zeker wanneer je een bedrijf hebt.