Mijn tips over Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een land met veel gezichten en is vooral een land dat veel geprezen wordt op het internet. Wanneer je naar een land vertrekt om daar te gaan wonen, heb je niets aan de reacties die mensen schrijven over een land. Ergens wonen is namelijk heel anders dan ergens op vakantie gaan. Daarbij moet ik eerlijk toegeven dat ik een enorm voordeel heb gehad tegenover de mensen die geen lokale contacten hadden. Akanni en zijn familie hebben me enorm geholpen bij het vinden van mijn draai.

Wat moet je in de gaten houden?

Zuid-Afrika is een land met prachtige natuur, enorme uitzichten en uiteraard de zee aan alle kanten. Het is een land waarin alles een eigen tempo heeft en waarin de mensen vooral willen genieten van de tijd die zij met elkaar door kunnen brengen. Tijd met vrienden en familie gaat in de meeste gevallen voor geld.
Dat is wat je tegenkomt op de websites die over vakanties gaan. Wat zij niet vermelden, is dat de infrastructuur een drama is wanneer je buiten de steden komt. De overheid is hard aan het werk met het opzetten van een beter systeem, maar wanneer zij eenmaal begonnen zijn, is het geld alweer snel op. Dat maakt alles lastiger, want de werkeloosheid is hier ook nog een relatief hoog. Zo hoog dat buitenlanders moeilijk aan werk kunnen komen, omdat de overheid eerst de eigen bevolking aan werk wil helpen. Kom je met een bedrijf in Zuid-Afrika, dan wordt het ineens veel makkelijker.

Apartheid

De Apartheid is jaren geleden officieel afgeschaft, maar als rijke blanke kun je erop rekenen dat je hier met scheve ogen aangekeken wordt. Er zijn veel rijke blanke mensen in kasten van huizen en dat steekt schril af tegen de omstandigheden waarin veel van de zwarte mensen leven in de buitenwijken. Spijtig, maar de gevolgen van de Apartheid zijn nog altijd goed te merken. De haat leeft hier nog altijd. Zelf merk ik daar niet zoveel van zolang ik mijn mond houd, ik heb een kleurtje en dat maakt het een stuk makkelijker.

De lokale keuken

Er zijn twee dingen waar ik nog altijd niet volledig aan heb kunnen wennen. Dat is de lokale keuken en de criminaliteit. De lokale keuken is een avontuur. Er zijn veel gerechten met vreemde namen, vreemde bereidingswijzen en vervolgens is het niet echt lekker op het oog, maar de smaken zullen je zeker verbazen. Geen interesse in de lokale keuken? Ga dan naar de steden, waar je grotere namen vindt op het gebied van de Westerse keuken. In die steden vind je echter ook de meeste criminaliteit.
De overheid probeert hiertegen op te treden, maar het effect is niet altijd even gewenst. De armoede zorgt ervoor dat de mensen een inkomen moeten zien te vergaren en zonder werk is de criminaliteit een logische keuze in een wereld zonder sociaal vangnet en een land waarin politieagenten gemakkelijk corrupt te maken zijn met het juiste bedrag, omdat zij ook een lager inkomen hebben en een heel gezin moeten onderhouden.